tisdag 5 januari 2016

Hundtröjan Rutan

För snart två månader sedan skaffade vi hund. Hon heter Lillie och har kommit att bli en viktig del av mitt liv. En viktig energikälla för mig och mitt trasiga inre som redan börjat helas. Hon betyder så fantastiskt mycket och vi har kommit varandra väldigt nära. Hon är aldrig många meter bort från mig och det har ju blivit ett litet problem i kylan då jag vill gå på promenader. Jag köpte en jättedyr stickad tröja till henne precis när vi fått henne men hon är så liten att XS var för stor då. Nu när hon växt till sig lite så passar den väldigt bra så jag har haft den som utgångspunkt i min design.
Hundens mått 
(Om din hund är större får du öka på procentuellt. Tröjan är lite större än hunden för att hon ska kunna ha sele under och för att det ska vara enkelt att ta på och av)
Hals: 18cm
Mellan framben: 7cm
Runt ben: 8cm
Från hals ner till svans: 22cm

Garn
Christina 50g
75% ull
25% polyamid

Nål 2,5
sm= smygmaska
lm= luftmaska
hst= halvstolpe
st= stolpe
ymb= yttre maskbågen
stgr= stolpgrupp (3st)

Halspolo
35lm vänd och gör hst tillbaka 32st
vänd 2lm och 32 hst i ymb och fortsätt så till arbetet mäter 24 cm
Klipp av tråden så den räcker att sy ihop kanterna med, sy sedan ihop kortsidorna.

Kropp början
Börja med 3lm i skarven på polon, virka 2st bredvid och 1lm gör ett litet hopp stort som en lm för att sedan göra 3st (=1stgr) bredvid varandra och 1lm fortsätt så att arbetet har 22stgr runt polon, (för en tightare tröja minska ner till 18 stgr) avsluta med sm i tredje lm.
Nästa varv börjar med 4lm ,st i tredje st, st runt lm och st i första st i nästa stgr ,1lm och en st i sista st, fortsätt varvet runt och avsluta med sm i tredje lm, nästa varv börjar med 3lm och direkt 2 st bredvid... nu fattar ni säkert hur det hela ligger till!
Virka 4 varv sen är det dags för benpartiet...Benpartiet
3lm, 2st, 1lm, 3st.... 5 stgr med lm emellan i 5 varv, klipp av tråden

Rygg
Börja från där första varvet på benpartiet slutade men hoppa till sista st på den stgr. Se bilden ovan... Jobba som de tidigare varven efter 4 varv är klart och du vänder för att börja på femte, gör 3lm sm i sista stolpen från varv 5 på benpartiet. Fortsätt sedan runt hela ryggen och avsluta med en sm i tredje lm från benpartiet.Kropp fortsätter
Fortsätt nu arbetet som innan, runt, runt till det mäter 16-18 cm beroende på hur lång du vill ha. (Jag har gjort två olika varianter och upplever att den långa kan vara lite blöt ibland när vi varit ute.)
Vänd arbetet och virka nu två varv bara på ryggpartiet men istället för att börja varvet med 3lm gör 2sm och sen direkt en stgr och avsluta sedan på samma sätt för att få en mjuk ökning från mage till rygg.

Mudd
8lm, 6hst tillbaka
2lm, 6hst i ymb fram och tillbaka tills arbetet mäter 24 cm, klipp av tråden så lång så du kan använda den att sy ihop tröjan och mudd med varandra. Det måste ske med tungan rätt i munnen eftersom den är mindre än tröjan så några maskor måste sys ihop flera i en på mudden. Är du osäker, nåla innan!
Jag är tacksam för all respons!
Lycka till!

2 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Sitter här och ska virka denna söta tröja men har kört fast ordentligt, Har gjort benen men sedan tänker jag nog tokigt när jag ska börja virka ihop från ryggen och runt runt!

  Har du någon bild på tröjan underifrån?

  Vänligen Helen

  SvaraRadera
 2. Hej, ska man virka benpartiet fram och tillbaka eller ska man runt hela varvet?

  SvaraRadera