torsdag 26 mars 2015

Broccolifrallor

Ja nu tror ni väl att jag blivit tossig totalt!? Men jag älskar ju att baka av gamla grejer i kylskåpet! Så idag slängde jag ihop ett bröd med broccoli i. Men lugn bara lugn, det smakade inte broccoli utan gav bara en lite grön ton på brödet och en saftighet som var helt fantastisk! Vågar du prova!?
Puré
150 g kokt broccoli
300 g potatismos
1 dl mjölk
3 tsk salt



Deg
Puré
25 g jäst
50 g smör
Ca 400 g gammal pizzadeg som legat i kylskåpet sen i lördags
Ca 8,5 dl vetemjöl special
Värm upp mos, mjölk och broccoli i en kastrull, purea med en stavmixer. Lägg i salt. Det ska vara väldigt salt! (om du råkar smaka nu och reagera på det.)
Lägg purén i en degblandare och lägg i jäst, smör och deg från kylen. Häll på nästan allt mjöl och kör på låg hastighet till du ser att degen gått ihop fint. Tillsätt så mycket mjöl som behövs. Degen får inte vara för torr och inte rinnig men ganska lös.
När du fått en konsistens du är nöjd med så kör du några minuter på högre hastighet. 
Låt jäsa under duk i en timme.
Dela degen i 20 delar och forma varje del till en rund boll, platta till nagga, låt jäsa under duk ca 20-30 min medan ugnen blir varm. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda i mitten eller i varmluft till brödet fått fin färg på under och översidan, ca 10 min.
Låt svalna på galler, under duk.
Ät och njut!
Lycka till!

söndag 22 mars 2015

Hjärtefilt


Här kommer ännu ett beställningsprojekt jag jobbat med i veckan.
Har så länge tänkt göra denna hjärterutan men har inte haft något arbete att använda den till så när denna beställningen dök upp så visste jag direkt vad jag skulle göra. En filt till en dockvagn i lila var betsällningen. Lite fria händer , det passar mig! Hoppas kunden blir nöjd! 

Jordgubbsväska


Den senaste tiden har min virktid gått åt till att virka sånt som är beställt. Jätteroligt men samtidigt växer det fram nya ideer som läggs på hög och nu känner jag mig alldeles vilsen i mina projekt. Vad ska jag nu bita tag i!? 
Minst hundra nya ideer!!!


En kär vän till mig fyllde nyligen 30 år och var så go och bjöd med sig sina närmaste vänner på en riktig kacklig tjejkväll med god mat och massor med nya tankar om livet. Alla är vi så olika men i samma skede i livet. Ger så mycket att sitta och vädra sina tankar och se hur andra lever. Alla bjöd på sig själva fast vi egentligen inte kände varandra så väl. 
En riktigt givande och trevlig kväll i mitt liv!
Som present gav jag bort en valfri virkning och efter några dagars tänkande kom min baktokiga vän på att en mobilväska med något bakverk skulle vara något för henne. Min kreativa hjärna satte igång direkt! 
Här är den!  
Mobilväskan Jordgubbstårtan.


Jag gjorde en dubbelt så stor ruta som en mobil med halvstolpar och dubbelt garn. 
Locket är gjort med 17 lm i första varvet och sedan 5 stolpar i var fjärde maska och  en stolpe i de emellan. Nästa varva med grönt är 5 stolpar som inte dras igenom helt förrän på femte. Tre fastmaskor emellan, sen öka en jordgubbe i varje sida varje rött varv. Avslutade med fastmaskor runt tre sidor och sedan snäckskal för att få "gräddkant" i mitten på nedre delen gjorde jag en lmb för att få plats med knappen. 
Ett roligt och utmanande projekt! 

Tack Karin för att jag får vara din vän och för ett jätteroligt arbete! 
Grattis än en gång!!!


lördag 7 mars 2015

Tacos till dessert

Ikväll hade vi en riktig tacokväll! Det är en favorit här hos oss med så många matviljor och då kan alla äta sina favoriter. I veckan hittade jag ett så kul recept och tänkte att det måste jag ju testa! Så i morse gjorde jag chokladflarn och fick använt mina flarnjärn för att forma dem till tacoskal.
Och ikväll gjorde jag som när man gör vanlig tacos, många små skålar med olika fyllningar. Banan, jordgubbar, kiwi, grädde, glass, minimarsmallows, maränger och både kola och chokladsås. Det blev så himla gott att jag var riktigt förvånad själv.
Jag trodde att det skulle gå ett skal/person men de tog slut allihop! Toppenkväll!

Här kommer länken till receptet! 
http://tidningenland.se/chokladtacos-en-otippat-god-dessert/

Lycka till!

torsdag 19 februari 2015

Rieska (finskt potatisbröd med kornmjöl)

Det här brödet har jag ätit sen barnsben men har inte fått till det så som jag vill ha det när jag provat själv hemma. Detta blev mycket luftigare än det man kan köpa i butik eller i bageriet i Finland. Men väl värt att provas om du skulle få mos över efter middagen någon gång!

400 g mos (välsaltat)
1dl mjölk
25 g jäst
25 g normalsaltat smör
1 ägg
1 dl kornmjöl
En halv burk vetesurdeg (kan uteslutas)
Ca 6 dl vetemjöl special

Kornmjöl till utbakning

Blanda samman alla ingredienser till en deg, arbeta degen ca 10 min i maskin. Lite mjöl i taget så degen inte blir för hård. Låt jäsa under duk till dubbel storlek och minst en timme.
Dela upp degen i 8 lika stora delar.
Kavla ut degen i kornmjöl till en rund kaka, ca 10 cm, byt till en krusad kavel och kavla ut till ca 18 cm. Lägg på plåt och låt jäsa under duk 30 min till.
Sätt ugnen på 250 grader och låt den bli varm under tiden.
Grädda i mitten av ugnen till kanterna fått fin ljusbrun färg. Låt brödet svalna på galler, under duk. Ät och njut!

Lycka till!

onsdag 10 december 2014

Knäckebröd med hel dinkel

I veckan har jag bakat knäckebröd! Jag fick en påse hel dinkel av en vän som tyckte att jag kunde hitta på något roligt att baka med det och att det skulle komma till mer nytta i mitt kök. Jag har länge gått och väntat på att en idé skulle dyka upp och nu kom den! Gjorde tre olika satser för att få till sältan och nu tror jag att det blev bra...

Skållning

0,5 dl olivolja
3 tsk salt
1 dl sesamfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl hel dinkel
1 dl pumpakärnor
3 dl kokande vatten

Deg
1 msk ljummet vatten
20 g jäst
4-5 dl lantbrödsmjöl

Blanda olja, salt och frön i en skål, häll över kokande vatten och rör om. Lägg på en tallrik och låt stå minst 3-4 timmar. (ev över natten eller när du jobbar)
Blanda vatten med jäst så det smälter och häll i skållningen, rör om och arbeta sedan i mjöl till en smidig men lite kladdig deg. Låt degen jäsa minst 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med ett glas och lägg på plåt. Grädda alla samtidigt i varmluftsugn till de fått en lätt brun ton i kanten, ca 10-15 min. Sänk nu värmen till 50 grader och låt fläkten i ugnen gå i en timma medan knäckebröden torkar.

Lycka till! 

lördag 29 november 2014

Chokladmousse med smak av pepparkakor

Idag tjuvstartade vi adventsmyset tillsammans med goda vänner. Åt lite mat med lite inspiration från både jul och nyår.
Avslutade med denna goda chokladmousse som jag varmt kan rekommendera. Inte särskilt söt blev den heller. Perfekt avslut med chokladmousse och en kopp julte.


Chokladmousse

5 dl grädde
100 g Odense choklad 56%
10 st dumle cinnamon
Värm grädde utan att koka. Hacka choklad och lägg i den varma grädden.
Ta av pappret från kolorna och lägg i grädden. Rör tills allt har smält. Kyl i minst 5 timmar annars skär det sig.
Vispa upp till en fluffig mousse.



Önskar er en härlig advent!


Lycka till!