söndag 17 augusti 2014

Moussetårta med marängrosor

Nu har bloggen nått 4000 besökare och jag är så glad och tacksam för varje en av er som läser min blogg.
Detta firar vi med en moussetårta som räcker till många. 
En god men mättande dessert!

Det kan kännas som ett komplicerat bakverk men är ganska enkelt sålänge man har gott om tid då mousserna är ganska tidskrävande. Läs därför genom hela receptet innan du börjar så att du kan planera din tid.





Botten 

100g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 nypa salt
1 ägg 

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Häll i sockret och rör runt. Blanda alla torra inredienser i en skål och rör i kastrullen, rör sedan i ägget. Lägg smeten i en springform och grädda 10-12 min . Låt svalna!
När kakan svalnat tog jag bort kanten och diskade den för att sedan stoppa tillbaka den på formen innan jag fyllde på med mousserna.


Chokladmousse

200g choklad (jag använde odense 36%)
3 dl grädde

Värm grädde men ej koka, hacka ner chokladen, rör runt till all choklad smält och kyl i minst 6 timmar. Vispa fluffig och spritsa på kladdkakan, frys medan du vispar nästa lager.


Hallonmousse

250g frysta hallon
0,5 dl socker 
3 gelatinblad
2,5 dl grädde

Koka ihop hallon och socker, lägg gelatinbladen i kallt vatten. När hallonsåsen är klar lägger du i gelatinbladen, rör runt tills de smält och kyl såsen så det bildar ett gele.
Vispa upp grädde och rör i gelen, spritsa över chokladlagret och frys medan du vispar upp nästa lager.

Vit chokladmousse

200g vit choklad
3 dl grädde

Värm grädden men ej koka, hacka ner chokladen och rör till en slät sås. Kyl i minst 6 timmar. Vispa upp och spritsa på hallonmoussen. Plasta och frys in. Ta fram och garnera några timmar innan den skall ätas. 

Maräng

3 äggvitor
4 droppar citronsaft
1+1 dl socker

Vispa samman ägg, citron och 1 dl socker. Häll sedan i resten av sockret och vispa till ett hårt skum. 
Spritsa över tårtan och bränn med bruleebrännare, dekorera med färska hallon!



Lycka till!

fredag 15 augusti 2014

Väst med blommig volang


För ett år sedan trodde jag aldrig att jag skulle virka kläder...  Inte ens barnkläder! Har inte känt att jag har tålamod att se ett resultat så långt framåt i tiden. Men nu har jag tagit mig över den tröskeln och tycker det är fantastiskt roligt att virka kläder. Det tar inte riktigt så lång tid som jag först trodde heller... 


Efter en lång regnskur kikade äntligen solen fram och då passade jag på att fotografera! 



En lite större halvblomma virkad på 3 varv som volang runt hela västen. 

Och en liten söt volang runt armen. 5st och 1sm mellan. 


Om intresse finns så kan jag tänka mig att skriva ner hur jag gjort den. 


Trevlig helg! 

lördag 9 augusti 2014

Hemmagjord marsipan

Idag gjorde jag hemmagjord marsipan. Tycker det är ett roligt experiment för varje gång tänker jag att det inte kommer gå ihop men det gör det till slut! 
Det är inte jättesvårt heller!! Och smaken ska vi inte tala om. Hundra gånger bättre än köpemarsipan! 


Marsipan

1dl vatten
10g smör
1dl vetemjöl
200g skållad mandel
400g florsocker
Hushållsfärg

Koka ihop vatten och smör, häll i mjöl och vispa ihop till en deg. Riv mandel till ett mjöl, arbeta in mandeln i degen så du får en slät massa.
Sikta florsocker och arbeta in i degen, färga med den färg du vill ha.
Låt vila en stund innan användning, förvara i kylskåpet!

Lycka till!