onsdag 10 december 2014

Knäckebröd med hel dinkel

I veckan har jag bakat knäckebröd! Jag fick en påse hel dinkel av en vän som tyckte att jag kunde hitta på något roligt att baka med det och att det skulle komma till mer nytta i mitt kök. Jag har länge gått och väntat på att en idé skulle dyka upp och nu kom den! Gjorde tre olika satser för att få till sältan och nu tror jag att det blev bra...

Skållning

0,5 dl olivolja
3 tsk salt
1 dl sesamfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl hel dinkel
1 dl pumpakärnor
3 dl kokande vatten

Deg
1 msk ljummet vatten
20 g jäst
4-5 dl lantbrödsmjöl

Blanda olja, salt och frön i en skål, häll över kokande vatten och rör om. Lägg på en tallrik och låt stå minst 3-4 timmar. (ev över natten eller när du jobbar)
Blanda vatten med jäst så det smälter och häll i skållningen, rör om och arbeta sedan i mjöl till en smidig men lite kladdig deg. Låt degen jäsa minst 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med ett glas och lägg på plåt. Grädda alla samtidigt i varmluftsugn till de fått en lätt brun ton i kanten, ca 10-15 min. Sänk nu värmen till 50 grader och låt fläkten i ugnen gå i en timma medan knäckebröden torkar.

Lycka till! 

lördag 29 november 2014

Chokladmousse med smak av pepparkakor

Idag tjuvstartade vi adventsmyset tillsammans med goda vänner. Åt lite mat med lite inspiration från både jul och nyår.
Avslutade med denna goda chokladmousse som jag varmt kan rekommendera. Inte särskilt söt blev den heller. Perfekt avslut med chokladmousse och en kopp julte.


Chokladmousse

5 dl grädde
100 g Odense choklad 56%
10 st dumle cinnamon
Värm grädde utan att koka. Hacka choklad och lägg i den varma grädden.
Ta av pappret från kolorna och lägg i grädden. Rör tills allt har smält. Kyl i minst 5 timmar annars skär det sig.
Vispa upp till en fluffig mousse.



Önskar er en härlig advent!


Lycka till!


söndag 23 november 2014

Saffranspannacotta

Här kommer en av mina absoluta favoriter kring jul! 



Förra året gjorde jag det som ett alternativ till ris a la Maltan på julbordet. Jag hällde upp i massa små glöggmuggar i glas som jag köpt på loppis för 2kr/styck.
Då kunde man ta en liten till kaffet och blev man sugen kunde man ta fler. Passar ju jättebra till adventsmyset också.

5 dl grädde
1 vaniljstång
0,5 dl socker
1 pkt saffran
2 gelatinblad

Pepparkakor att garnera med

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp grädde och vaniljstång. Lägg i socker och saffran, rör runt. Ta ur fröna ur vaniljstången och släng skalet och lägg tillbaka fröna.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden till det smälter. Häll upp i skålar eller glas och låt stå kallt i minst 3 timmar. Helst längre. Krossa pepparkakor och lägg på innan servering.

Lycka till!

tisdag 18 november 2014

Spindelsjal

Har så länge gått och väntat på att köpa detta härliga garn, Daphne lace.
Blev fullkomligt förälskad i det när jag var på stickcafé i våras.  
Men sen har jag inte haft något speciellt att virka av det. Vet inte riktigt varför jag inte hamstrade just detta garnet eftersom jag gör det så ofta annars men detta underbara garn kräver nästan något alldeles extra. 


Förutom att det är snyggt så är det ett evighetsgarn. Av ett enda litet nystan fick jag ut en hel sjal.
När jag väl hittade rätt mönster så visste jag vilket garn jag skulle ha!




Här är mitt resultat och mönstret hittar du här:
http://www.sticka.nu/patterns/virkad_sjal_spindlar.htm



Jag gjorde så långt garnet räckte och uteslöt kantvirkning. 

Lycka till!

tisdag 28 oktober 2014

Kolapannacotta


Tänk att något så enkelt kan vara så 
himmelskt gott!


7,5 dl grädde
1 burk karamelliserad mjölk
4 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm upp grädden så den nästan kokar. 
Häll i kolan och rör med en visp tills grädden är helt slät. 
Lägg nu i gelatinbladen och rör så att de smälter. 
Häll upp i ca 8 glas. 
(kan bli en liten över som man kan njuta av när gästerna gått hem ;-) ) 
låt stå kallt i minst 4 timmar. 
Dekorera innan servering, jag använde färska hallon och chokladströssel.

Njut nu av en mild kolapannacotta som är ett perfekt avslut på en god middag!


Lycka till!


lördag 18 oktober 2014

Pull apart bread

Nu var det längesedan jag bloggade! 
Tyvärr har jag  varken haft ork eller tid att lägga på bloggen de senaste veckorna. Men jag hoppas jag ska få mer energi att bjuda på massor med godsaker och inspiration snart igen... 
Idag provade jag dock en mycket enkel grej som blev riktigt bra och det kommer bli fler varianter på detta goda bröd! Perfekt att bjuda på till tapas eller till något gott kött, sallad eller bara som tilltugg till ett glas gott vin... 



Skär brödet på diagonalen åt båda håll
Sätt ugnen på 200 grader 


(jag har använt mig av tyrolerbröd, ett grövre osötat bröd från mitt jobb)
Lägg brödet på folie
Skär ost i tjocka små skivor


Lägg ost emellan alla brödtoppar

 

smält 30g smör i en kastrull, hacka i en halv röd lök
 2 msk persilja 
2 pressade vitlöksklyfor



Häll över smörblandningen över brödet.


Kläm ihop folien och in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min

Lycka till!

torsdag 2 oktober 2014

Virkade kanelbullar till öronen

4/10 

Kanelbullens dag



Vem älskar inte örhängen? Det gör iallafall jag! 
På lördag är det kanelbullens dag. Jag kommer antagligen vara jättetrött på bullar eftersom jag ska baka hundratals på jobbet imorgon. Men dessa kommer jag med glädje att fira dagen ändå! Hoppas ni också gör det!
Såklart kommer jag bjuda familjen på riktiga bullar, de ska ju inte behöva lida för mitt jobbs skull!



Virknål: 2,5
Garn: Drops safran colour 21
Järbo 8/4 chokladbrun
Vita pärlor
Tunn nål att sy fast pärlor med




Förkortningar

sm=smygmaska
lm=luftmaska
fm=fastmaska
hst=halvstope
bmb=bakre maskbågen
Be=beige färg på garnet
Br=brun färg på garnet



Varje gång du byter färg så dra lämpligtvis ut en stor ögla av garnet så det inte repar upp sig medan du virkar med den andra färgen.


Varv 1. (Be) 3 lm i en ring, dra ut en stor ögla, byt färg
Varv 2. (Br) dra garnet genom ringen och färst genom att göra en lm, virka 4 fm runt ringen
Varv 3. (Be) 1 lm, 2 hst i tre bruna m (6hst)
Varv 4. (Br) 2 fm i bmb på lm, 2 fm i varje hst (totalt 10 fm)
Varv 5. (Be) 1 hst i bmb i samma som det sitter en beige m från förra beiga varv, 1 hst i nästa bmb, 2 hst i nästa bmb fortsätt 1,2,1 (totalt 19m)
Varv 6. (Br) 2 fm i varje beige hst (totalt 36m) 
Varv 7. (Be) 1 hst i bmb varje fm (totalt 36m)
Varv 8. (Br) 2 fm i varje hst, totalt 24m , 1 fm i nästa tre hst, sm i fjärde, klipp av tråden och dra ur. 
Varv 9. (Be) Hst i bmb i varje brun fm fram till sista i där gör du 2 hst, 1 fm i en beige och 1 sm i nästa , klipp av och färst trådarna. 
Sy fast pärlor på bullarna och öronkrokar i skarven där de beiga möts.




Lycka till!


torsdag 25 september 2014

Äpplepaj med kanel och polka

Här kommer en annorlunda smakkombination som var chockerande gott! 

Ni bara måste prova!!!

Fyllning

4 äpplen
Kanel

Pajdeg

1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
Ca 90g smör
8 polkagrisar

Sätt ugnen på 175 grader!
Mortla polkagrisarna till ett pulver med lite större bitar blandat. Dela smör i tärningar. Blanda socker och mjöl och lägg i smör, lite i taget. Nyp ihop till en deg och precis när den går ihop är den klar. Blanda då ner polkagrisarna.

Skala och dela äpplen och lägg i en pajform. Strö över pajdegen.
Grädda i ca 30 min eller tills du tycker pajen har en gyllene färg.

Lycka till!

tisdag 23 september 2014

Pajprovning

En av mina favoriter är att "masstillverka" något och sedan ha tid för provsmakning och analysera receptet. Dock brukar jag inte äta så mycket själv utan låta andra äta upp kalorierna. Men idag blev vi bara två till äppelpajprovningen så jag blev tvungen att ta mer än en bit av varje paj för att känna, smaka och analysera och diskutera smakerna.
Så nu mår jag faktiskt ganska illa!
Men resultatet av provningen blev aningen chockerande faktiskt. Ingen i dess original blev vinnaren utan en blandning av två.
Recept kommer senare i veckan!!!



Alla 6 sorter


Original "knäppäckelpaj", 
kanel


Pumpa, solros, 
kardemumma 


Mandel, mandelmassa 


Corn flakes 


Muscovado 


Polka 




måndag 15 september 2014

Ljuslykta av en gammal glasburk

Det bästa med hösten är alla ljus man får möjlighet att mysa till. Längtar varje dag efter mörkret och doften av tändstickor och det lugn som det levande ljuset ger mig...
Jag gör mest ljuslyktor för inomhusmiljö men detta mönstret provade jag på en av många glasburkar jag tog tillvara på när jag rensade hemma hos pappa. Tyckte de skulle passa bra att ha bland höstblommorna utanför dörren.
Tanken var att denna skulle symbolisera mossa ute i höstskogen.
Jag är iallafall nöjd över resultatet!

söndag 14 september 2014

Högsta drömmen

Tänk att få sova i sådana här lakan! Då kan man snacka om att sova gott! Hur snyggt som helst, måste jag köpa till mig själv i julklapp!


onsdag 10 september 2014

Fattiga riddare

Jag älskar verkligen fattiga riddare!
Vi gör det inte så ofta men nu har vi faktiskt ätit det två gånger på en vecka. Passade bra med hjortronsylten jag köpte i lingonbilen förra veckan och hjortronsylt är jag inte heller bortskämd med så jag passar på och njuter när jag kommit över sådant fint guld på burk.





Smet

3 ägg
2 msk socker
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
3-3,5 dl mjölk

Gammal barkis eller annat vitt bröd eller bulle som blivit torrt.
Blanda alla ingredienser till en smet. 




Skiva brödet och lägg i en form. Häll över smeten så att det badar i smet och drar till sig vätska. Låt dra medan du sätter igång spisen och lägger smör i en panna. 


Stek de indränkta brödet på båda sidor och doppa sedan i kanelsocker. 
Servera ljumna med grädde och sylt.



Här var även barnen kreativa!


Lycka till!


tisdag 9 september 2014

Handledsvärmare von Uggla

Nu var det längesedan jag lade ut något! Jag har helt enkelt inte orkat...
Men här kommer ett mönster på ett par handledsvärmare jag använt som terapi i veckan. Garn och färg gör mig glad och dottern blev ännu gladare! 
Varsågoda!


Mönstret är avsett för en hand på ca 7cm över de 4 fingrarna 


Garn: Bomull 8/4 (Nova) 
Virknål: 2,5 

Förkortningar 
v= varv
m=maska
sm=smygmaska
lm= luftmaska 
fm=fastmaska
hst=halvstolpe
st= stolpe
dst=dubbelstolpe
stgr=stolpgrupp 


Handledsvärmaren x 2

Varv 1. 34 lm, fäst som en ring med en sm i första lm.
    v 2-5. 2 lm, 33hst i luftmaskorna, avsluta med sm i andra lm.
       v 6. 4 lm+ 1 st i samma m, 1 st, 1 lm, 1 st i var tredje m varvet ut. (11stgr) 
3 lm, sm i tredje lm i första stgr. (tumhål) 
Ett barn med större tumme behöver kanske öka på någon lm...
       v 7. 5st om lmb, sm mellan stgr (11 snäckor), avsluta med sm,fm, sm runt tumhålet.
      v 8. sm upp till mitten på snäckan, 4 lm + 1 st i samma m.
1 st, 1 lm, 1 st i toppen på varje snäcka varvet ut 
+ en stgr i fm vid tumhålet (12 stgr) avsluta med sm i tredje lm från första stgr. 
       v 9. 5st om lmb, sm mellan stgr (12 snäckor)
     v 10. sm upp till mitten på snäckan, 4 lm + 1 st i samma m.
1 st, 1 lm, 1 st i toppen på varje snäcka varvet ut (12 stgr) avsluta med sm i tredje lm i första stgr. 
v 11-17. upprepa varv 9 och 10 
     v 18. sm upp till toppen på snäckan 2lm sm i toppen på nästa snäcka, upprepa varvet ut och avsluta med sm i toppen på första snäckan. 
     v 19. 3 lm, 36 st varvet runt, avsluta med sm i tredje lm 
Klipp av garnet och fäst trådarna... 


Ögon x 4

Svart färg (pupill)
4lm i en ring
7fm runt ringen, sm i första fm
byt färg (ögonfärg, iris)
2 fm i varje m varvet ut, sm i första fm, (14fm)
Byt till vit (ögonvita)
2 hst i varje m varvet ut, avsluta med sm 
klipp av garnet och fäst trådarna. 
Sätt fast ögonen på handledsväraren

Näbb x 2

4 lm, 3 dst i första lm, 4 lm (5 dst), sm även den i första lm som gjordes på näbben. 
Klipp av garnet och använd trådarna till att sätta fast näbben på handledsvärmaren.



Hoohoo!
Om du delar detta mönster 
uppge vart du hittat det! 
Tack!! 


Lycka till!!!

onsdag 3 september 2014

Blåbärspaj

Här kommer den klassiska ananaspajen i ny tappning!

Enkel och god, gjord på färska blåbär!

Pajskal

150g smör 

1dl socker 

3dl vetemjöl 

2 tsk bakpulver 

Sätt ugnen på 175 grader! 

Smält smöret i en kastrull. Blanda socker, mjöl och bakpulver i en bunke. Häll smöret i bunken och rör till en deg. Platta ut degen i en pajform. 


Fyllning

2dl cream fraiche 

0,5 dl socker 

1 tsk vaniljsocker 

2 ägg 

Blanda alla ingredienser och häll i pajskalet. 

Strö över 2dl färska blåbär 

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min! 


Servera med vaniljvisp och njut i höstsolen!

Lycka till! 

söndag 17 augusti 2014

Moussetårta med marängrosor

Nu har bloggen nått 4000 besökare och jag är så glad och tacksam för varje en av er som läser min blogg.
Detta firar vi med en moussetårta som räcker till många. 
En god men mättande dessert!

Det kan kännas som ett komplicerat bakverk men är ganska enkelt sålänge man har gott om tid då mousserna är ganska tidskrävande. Läs därför genom hela receptet innan du börjar så att du kan planera din tid.





Botten 

100g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 nypa salt
1 ägg 

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Häll i sockret och rör runt. Blanda alla torra inredienser i en skål och rör i kastrullen, rör sedan i ägget. Lägg smeten i en springform och grädda 10-12 min . Låt svalna!
När kakan svalnat tog jag bort kanten och diskade den för att sedan stoppa tillbaka den på formen innan jag fyllde på med mousserna.


Chokladmousse

200g choklad (jag använde odense 36%)
3 dl grädde

Värm grädde men ej koka, hacka ner chokladen, rör runt till all choklad smält och kyl i minst 6 timmar. Vispa fluffig och spritsa på kladdkakan, frys medan du vispar nästa lager.


Hallonmousse

250g frysta hallon
0,5 dl socker 
3 gelatinblad
2,5 dl grädde

Koka ihop hallon och socker, lägg gelatinbladen i kallt vatten. När hallonsåsen är klar lägger du i gelatinbladen, rör runt tills de smält och kyl såsen så det bildar ett gele.
Vispa upp grädde och rör i gelen, spritsa över chokladlagret och frys medan du vispar upp nästa lager.

Vit chokladmousse

200g vit choklad
3 dl grädde

Värm grädden men ej koka, hacka ner chokladen och rör till en slät sås. Kyl i minst 6 timmar. Vispa upp och spritsa på hallonmoussen. Plasta och frys in. Ta fram och garnera några timmar innan den skall ätas. 

Maräng

3 äggvitor
4 droppar citronsaft
1+1 dl socker

Vispa samman ägg, citron och 1 dl socker. Häll sedan i resten av sockret och vispa till ett hårt skum. 
Spritsa över tårtan och bränn med bruleebrännare, dekorera med färska hallon!



Lycka till!

fredag 15 augusti 2014

Väst med blommig volang


För ett år sedan trodde jag aldrig att jag skulle virka kläder...  Inte ens barnkläder! Har inte känt att jag har tålamod att se ett resultat så långt framåt i tiden. Men nu har jag tagit mig över den tröskeln och tycker det är fantastiskt roligt att virka kläder. Det tar inte riktigt så lång tid som jag först trodde heller... 


Efter en lång regnskur kikade äntligen solen fram och då passade jag på att fotografera! 



En lite större halvblomma virkad på 3 varv som volang runt hela västen. 

Och en liten söt volang runt armen. 5st och 1sm mellan. 


Om intresse finns så kan jag tänka mig att skriva ner hur jag gjort den. 


Trevlig helg!