lördag 5 september 2015



Idag fick jag i uppdrag att fixa dessert till kvällens middag.
Jag har varit sugen på äpple och kola ett tag nu och tänkte att äpplepaj fylld med kola måste ju bara bli hur gott som helst.
Ja det blev det också!
Tur att jag fått ordning på min bloggapp igen nu så jag kan blogga ikapp mig...

Pajdeg

1dl socker
2dl vetemjöl
Ca 120g smör

Blanda till en deg, överarbeta inte. Tryck ut 80%av degen i en pajform.

Fyllning

3 äpplen
Socker
Kanel
En burk karamelliserad mjölk

Skala och skiva 3 äpplen. Sockra och krydda med kanel efter smak och beroende på synligheten på äpplena. Jag använde mig av vanliga ljusgröna äpplen som är ganska söta.
Fyll pajskalet med hälften av äppelskivorna, bred ut kolan, lägg på resten av äpplena. Ploppa på resten av pajdegen.

Crumble

4 msk muskovadosocker
4 msk vetemjöl
50 g smör
1 dl havregryn
En nypa salt och en nypa kanel

Rör ihop till en smulig massa
Strö över pajen
In i ugnen på 180 grader i ca 30 min eller till den fått fin färg.


Lycka till!






tisdag 26 maj 2015

Ramslöksknutar

Ramslök är ju bara så himla gott! För två år sedan när vi var på Öland åt jag det, vad jag vet för första gången och blev förälskad i denna underbara växt. Alla är ju inte lika lyckligt lottade som jag som får en jätteleverans då och då.
Igår kom en stor påse som tvättades och lades på tork över natten. Idag hackade jag upp dem och frös in. Lite fick gå raka vägen ner i degbunken!

Deg

Ca 1 dl mixad ramslök
5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 dl surdeg
1, 5 msk salt
Någon droppe akaciahonung
Vetemjöl special

Tvätta och torka av ramslöken. Mixa med stavmixer till en grön sörja. Lägg alla ingredienser utom mjöl i en bunke. Häll i mjöl allt eftersom till du får en konsistens på degen som gör att den precis släpper från bunken. Kör degen ca 5 min på låg hastighet. Låt jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i lika stora bitar och rulla ut till korvar, gör en knut och lägg knutarna på plåt med ändarna nedåt. Låt jäsa ca en timme under bakduk. Sätt ugnen på 230 grader under tiden knutarna jäser. Spraya dem med vatten och kör dem i ugnen till de fått en fin gyllene färg.
Ät och njut med smör och ost.

Lycka till!

söndag 24 maj 2015

Randiga sjalen med blommig kant



Tack vare det dåliga vädret har det blivit en flitig vecka när det gäller virkning! 
Har lyckats knåpa ihop två sjalar med detta mönster. Detta är nummer två och är virkad i DROPS delight. Enligt etiketten ska den virkas med virknål 2,5 men jag använde nål 4 för att få en stor och luftig sjal.

Mönstret bygger på en variant av road tripsjalen. En enkel sjal som man kan utveckla hur man vill egentligen. Det är bara fantasin som sätter gränser. Här har jag gjort varannat varv fyllt med stolpar och varannat varv med luftmaska emellan. 
Börjat och slutat varje varv med 2st och i mitten 2st , 2 lm och 2st igen... 



Sista varvet avslutas när sjalen nått upp till 65 rutor på varje sida, då har jag räknat med mittnrutan i toppen på sjalen två gånger.


Jag imponeras över hur bra det blir med melerat garn! 



Bilderna nedan ser ni (i min värld) tydligt hur blomkanten är virkad.


Varje blomma byggerpå en halvcirkel med 10dst som sitter fast med sm i var femte ruta. Blomman i toppen på sjalen har 14 dst för att få en bredare blomma över kanten till nästa sida.


Nästa varv är en stolpe i varannan dst och 2 lm emellan , avslutande varv är 5st om varje lmb med sm i varje st.


Blommande äppleträd gör sig fint ihop med detta härliga ullgarn! 


Här är ett försök till diagram på sjalen!


Lycka till!

söndag 17 maj 2015

Enkla sjalen med blomvolang mönster


Som jag förstod det så är grundmönstret en sjal som heter road trip. Jag har aldrig kikat på något mönster på den innan. Jag hittade nämligen en road tripsjal på stickcafeet jag brukar gå på och hjälpte min syster att komma igång med den, vi hade bara själva sjalen att titta på då eftersom jag inte hade en aning om att den hette road triip. Igår såg jag en sådan sjal på nätet och läste road trip och betsämde mig då för att jag skulle googla på mönstret och då visade det sig att mitt mönster är inte riktigt samma men i stort sätt. Så vill ni bygga på eran redan färdiga eller halvklara så går det såklart lika bra.

Jag använde mig av ett underbart garn från teetee 52% bambu och 48% bomull lite orangemelerat, syns inte så bra på bilden. 
Använde virknål nr 3 till detta.
Den blev mjuk och skön och ganska lätt ändå. 


Jag började då med detta "enkla" mönster.
5lm i en ring 
3lm, 8 st
3lm + 1 st i första st, lm, st lm st upp till mitten 
där det är 1st 2lm 1st i mittenstolpen från förra varvet.
Sen fortsätter varvet med varannan lm st och varje varv avslutas med 2st i den tredje lm från föregående varv.
Såhär fortsätter mönstret till man har 80 hål på varje sida och 1 hål i toppen. 
Alltså 161hål!


Såhär ser mitt försök till diagram ut!
Jag ber om ursäkt för eventuella fel! Kommentera gärna om ni hittar några och de fel jag hittar ska jag åtgärda så fort jag hinner! (som tex det nedan)


Såhär ser det ut i garnet...


Såhär ser mönstret ut efter man är klar med grunden. Det är nu det lite pilliga börjar. 
Jag började uppe i mitten för att kunna mixtra till det om det inte stämmer i slutet. 
Den i mitten skiljer sig lite i början från de andra blommorna.

Börja längst upp till höger i den andra stolpen från mitten.
2lm, st i lmb 2lm 1 st till i lmb 2lm och en sm i andra stolpen till vänster om mitten. 
2lm sm i tredje stolpen till vänster om mitten på sjalen, vänd.
3 st om, lmb 1 st i st, 5 st i lmb längst upp, 1st i st, 3 st om lmb, sm i tredje st i sjalen. 
2lm , sm i nästa stolpe i sjalen.
Vänd
DET ÄR HÄR JAG SER ATT DET INTE STÄMMER I DIAGRAMMET!!!
Jag har missat ett varv! 
1lm, 1 st , 2lm, 1 st 2lm, 1st i varannan  så man får en båge med 6 stolpar. 2lm emellan förutom i första och sista, sm i stolpen på sjalen. 
Om det hjälper kolla på bilden nedan där jag inte missat just det varvet. Det är för mönstret för blommorna på sidorna så där är första varvet lite annorlunda från mittenblomman. Nu kan du fortsätta på detta.
1lm, 2st i st, 2lm, 2st.... fortsätt varvet utnavsluta med endast en lm och sm i stolpen i sjalen, 2lm och sm i nästa stolpe, vänd
1lm, 1st i st, 2st i st, 2lm, 1st i st, 2st i st, 2lm ... fortsätt och avsluta med endast en lm och sm i stolpen på sjalen 2lm sm i stolpen på sjalen. vänd
1lm, 1st i st 2st i mittenstoplpen, 1 st i nästa st, 2lm ... fortsätt och avsluta med endast en lm och sm i stolpen i sjalen , 2lm, sm i stoplen på sjalen, vänd
1lm, 1st i st, 1st i st, 2st i st, 1st i st, 2lm .... fortsätt och avsluta med endast 1 lm och sm i stolpen på sjalen. 2lm, sm i stolpen på sjalen. 2lm, sm i stolpen, vänd
2lm 1st i varje st, 3lm, 1st i varje st, 3lm... fortsätt avsluta med 2lm och sm i 10de st på sjalen, dra igenom tråden och fortsätt nu göra blommor rumt resten av kanten.



Det är nu jag hoppas att ni förstår mönstret!
Dessa blommor ska nu göras runt hela kanten med några tomma hål emellan där ett av slutvarven ska ner emellan. (blått varv på bilden, det varvet är toppen på blomman och virkas efter alla blommor är färdiga!
På bilden ovan ser ni alltså det röda, det är det som ska bli klart nu. Till vänster är de som kommer bli alla hela blommor längst kanten och sen avslutas sjalen med en halv  (den till höger på bilden) 
Över 17de hålet från toppen på sjalen ska du nu göra en lmb på 7 lm från st tll st och därefter jobba dig utåt med efter den röda markeringen på mönstret .
Nästa blomma görs en lmb över 33dje hålet , en blomma över, 49de, nästa över, 65e och den halva görs längst ut.
Nu är det dags för den blå markeringen. Börja längst ut på sjalen!
3lm, 5st som görs halvfärdiga och dras ihop tll en , 7 lm, 5 st i ett, 7lm, 5st i ett, 7 lm, sm i mitten av blommorna i sjaldelen. 7 lm upp igen och 5 i ett på varje blad, fortsätt varvet ut. Avsluta med en stolpe längst ut på föregående varv.



Såhär ser den ut i garn!



Här kommer sista varvet! Jag har gjort en starkare punkt på mittersta lm för att ni ska se att det är där du ska göra nedslaget. Som ni ser är ju detta inte hela sjalen utan symboliserar bara en bit för att ni ska förstå tanken. Detta görs då såklar på hela sjalens blomblad. 3lm för att komma upp i nivå. 2st, 2lm, 2st
i varje blomtopp och i mittersta lm i lmb. Hoppa över de lmb som går ner emellan blommorna, avsluta med stolpe längst ut på andra sidan sjalen. Vänd
3lm för att komma upp i nivå. 2st 3lm, sm i första lm (=picot) 2st  i lmb mellan st från föregående varv... fortsätt  hela sjalens kant och avsluta med st i tredje lm från föregående varv. Dra genom tråden och fäst alla trådar! Spraya den med vatten och styrk för finast resultat på blommorna!

Lycka till 
och kom gärna med synpuknter! 


lördag 16 maj 2015

Enkla sjalen med blomvolang

Nu var jag i det där skedet igen... 
Vad är mitt mål? 
Vad vill jag med min blogg?
Är någon ens intresserad?
Jag vill men det blir inte bra!

Det är väl en del i processen antar jag! För ett år sedan visste jag precis vad jag ville med min virkning men sen händer saker i livet som gör att man tappar fokus och livet blir inte lika självklart längre. Det jag vet är att jag måste ha kul på vägen och just nu känns det som en uppförsbacke och inte alls särskillt roligt heller men och andra sidan finns det inga raka kurvor så målet kanske finns där bakom hörnet!? 

Just nu önskar jag att jag hade en fotograf och en bloggare i familjen! Haha!




Här är iallafall min senaste kreation! Passar så bra ihop med mörkt jeans!


Egentligen en enkel sjal med en volang som är ditvirkad i tre steg efteråt.


Efteråt strök jag sjalen för att få en kant som syntes ordentligt för själva sjalen är inget märkvärdigt.


Hörde att det är inne med orange i år.... Detta finska garn med en blandninga av 
52% bambu och 48% bomull var mjukt och skönt att jobba med.


Jag känner mig nöjd med arbetet men mönstret som jag ritat på hela dagen känns som ett enda stort migränanfall just nu! Jag tror det får vila några timmar och kanske till och med sova på saken så kanske jag bjuder på ett mönster imorgon! 
Nu vill jag bara börja med något nytt! 


Trevlig kväll!
Johanna

söndag 10 maj 2015

Enkla och kletiga banankakan

Jag har aldrig gillat banankaka direkt men förra året blev jag bjuden på ett par jättegoda bananmuffins av min vän.
De har jag bakat några gånger men en dag när bananerna legat där bruna och fula och jag orkade egentligen inte baka så bestämde jag mig för att göra den i kakform istället. Dessutom tog jag i lite mer banan och lite mer choklad. Blev hur gott som helst.

125g smör
2 dl socker
2 st ägg
3 st bananer
2 msk het mjölk 
1 tsk bikarbonat 
1 tsk bakpulver
3 3/4 dl mjöl
lite salt
100 g choklad

Sätt ugnen på strax över 150 grader. 
Vispa smör och socker till en vit och porös kräm.
Vispa i ett ägg i taget, mosa bananerna och vispa i, värm mjölk i en mugg och häll i bikarbonat i mjölken, rör om med skeden och häll i skummet i smeten. 
Blanda resterande torra ingredienser och sikta i smeten , rör ner chokladen också. 
Häll i smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen till den precis stelnat i mitten. 
Ca 25-35 min. (helt efter smak) 
Men den ska absolut inte vara bränd för det smakar inte gott! 
Hellre lite kletig.






Prova gärna muffinsen också, de är sååå goda, särskilt med fluffet på!


Lycka till! 

torsdag 26 mars 2015

Broccolifrallor

Ja nu tror ni väl att jag blivit tossig totalt!? Men jag älskar ju att baka av gamla grejer i kylskåpet! Så idag slängde jag ihop ett bröd med broccoli i. Men lugn bara lugn, det smakade inte broccoli utan gav bara en lite grön ton på brödet och en saftighet som var helt fantastisk! Vågar du prova!?
Puré
150 g kokt broccoli
300 g potatismos
1 dl mjölk
3 tsk salt



Deg
Puré
25 g jäst
50 g smör
Ca 400 g gammal pizzadeg som legat i kylskåpet sen i lördags
Ca 8,5 dl vetemjöl special
Värm upp mos, mjölk och broccoli i en kastrull, purea med en stavmixer. Lägg i salt. Det ska vara väldigt salt! (om du råkar smaka nu och reagera på det.)
Lägg purén i en degblandare och lägg i jäst, smör och deg från kylen. Häll på nästan allt mjöl och kör på låg hastighet till du ser att degen gått ihop fint. Tillsätt så mycket mjöl som behövs. Degen får inte vara för torr och inte rinnig men ganska lös.
När du fått en konsistens du är nöjd med så kör du några minuter på högre hastighet. 
Låt jäsa under duk i en timme.
Dela degen i 20 delar och forma varje del till en rund boll, platta till nagga, låt jäsa under duk ca 20-30 min medan ugnen blir varm. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda i mitten eller i varmluft till brödet fått fin färg på under och översidan, ca 10 min.
Låt svalna på galler, under duk.
Ät och njut!
Lycka till!

söndag 22 mars 2015

Hjärtefilt


Här kommer ännu ett beställningsprojekt jag jobbat med i veckan.
Har så länge tänkt göra denna hjärterutan men har inte haft något arbete att använda den till så när denna beställningen dök upp så visste jag direkt vad jag skulle göra. En filt till en dockvagn i lila var betsällningen. Lite fria händer , det passar mig! Hoppas kunden blir nöjd! 

Jordgubbsväska


Den senaste tiden har min virktid gått åt till att virka sånt som är beställt. Jätteroligt men samtidigt växer det fram nya ideer som läggs på hög och nu känner jag mig alldeles vilsen i mina projekt. Vad ska jag nu bita tag i!? 
Minst hundra nya ideer!!!


En kär vän till mig fyllde nyligen 30 år och var så go och bjöd med sig sina närmaste vänner på en riktig kacklig tjejkväll med god mat och massor med nya tankar om livet. Alla är vi så olika men i samma skede i livet. Ger så mycket att sitta och vädra sina tankar och se hur andra lever. Alla bjöd på sig själva fast vi egentligen inte kände varandra så väl. 
En riktigt givande och trevlig kväll i mitt liv!
Som present gav jag bort en valfri virkning och efter några dagars tänkande kom min baktokiga vän på att en mobilväska med något bakverk skulle vara något för henne. Min kreativa hjärna satte igång direkt! 
Här är den!  
Mobilväskan Jordgubbstårtan.


Jag gjorde en dubbelt så stor ruta som en mobil med halvstolpar och dubbelt garn. 
Locket är gjort med 17 lm i första varvet och sedan 5 stolpar i var fjärde maska och  en stolpe i de emellan. Nästa varva med grönt är 5 stolpar som inte dras igenom helt förrän på femte. Tre fastmaskor emellan, sen öka en jordgubbe i varje sida varje rött varv. Avslutade med fastmaskor runt tre sidor och sedan snäckskal för att få "gräddkant" i mitten på nedre delen gjorde jag en lmb för att få plats med knappen. 
Ett roligt och utmanande projekt! 

Tack Karin för att jag får vara din vän och för ett jätteroligt arbete! 
Grattis än en gång!!!


lördag 7 mars 2015

Tacos till dessert

Ikväll hade vi en riktig tacokväll! Det är en favorit här hos oss med så många matviljor och då kan alla äta sina favoriter. I veckan hittade jag ett så kul recept och tänkte att det måste jag ju testa! Så i morse gjorde jag chokladflarn och fick använt mina flarnjärn för att forma dem till tacoskal.
Och ikväll gjorde jag som när man gör vanlig tacos, många små skålar med olika fyllningar. Banan, jordgubbar, kiwi, grädde, glass, minimarsmallows, maränger och både kola och chokladsås. Det blev så himla gott att jag var riktigt förvånad själv.
Jag trodde att det skulle gå ett skal/person men de tog slut allihop! Toppenkväll!

Här kommer länken till receptet! 
http://tidningenland.se/chokladtacos-en-otippat-god-dessert/

Lycka till!

torsdag 19 februari 2015

Rieska (finskt potatisbröd med kornmjöl)

Det här brödet har jag ätit sen barnsben men har inte fått till det så som jag vill ha det när jag provat själv hemma. Detta blev mycket luftigare än det man kan köpa i butik eller i bageriet i Finland. Men väl värt att provas om du skulle få mos över efter middagen någon gång!

400 g mos (välsaltat)
1dl mjölk
25 g jäst
25 g normalsaltat smör
1 ägg
1 dl kornmjöl
En halv burk vetesurdeg (kan uteslutas)
Ca 6 dl vetemjöl special

Kornmjöl till utbakning

Blanda samman alla ingredienser till en deg, arbeta degen ca 10 min i maskin. Lite mjöl i taget så degen inte blir för hård. Låt jäsa under duk till dubbel storlek och minst en timme.
Dela upp degen i 8 lika stora delar.
Kavla ut degen i kornmjöl till en rund kaka, ca 10 cm, byt till en krusad kavel och kavla ut till ca 18 cm. Lägg på plåt och låt jäsa under duk 30 min till.
Sätt ugnen på 250 grader och låt den bli varm under tiden.
Grädda i mitten av ugnen till kanterna fått fin ljusbrun färg. Låt brödet svalna på galler, under duk. Ät och njut!

Lycka till!