torsdag 17 juli 2014

Half baked cookieglass

Kakor, glass, choklad! Finns det en bättre kombination!?
Nä, det har jag svårt att tro!
Här kommer en ny favorit hos mig som jag kommer göra många gånger framöver. I den versionen jag gjorde idag så var det dubbel sats kaka men med testpanelens åsikter här idag har jag övervägt receptet och bestämt mig för att ge ut receptet med beräknat hälften av kakorna. Så bli inte orolig om er glass inte ser så brun ut som min gör på bilderna. Vill du prova min version så gör dubbel sats kaka och hacka i!

Cookie

50g smör
1dl mjöl
0,5 dl socker
2 msk kakao
1 msk sirap
0,5 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader!
Blanda alla ingredienser till en deg och forma till en lång korv.
Baka halvklara i 7-8 min, låt svalna och hacka ner till små bitar.

100 g hackad choklad

Vispa vaniljvisp, lägg i hackad choklad och hackad kaka, lägg smeten i en papperstäckt brödform, frys i minst 3 timmar. Servera med färska jordgubbar och eventuellt ringla lite chokladsås.

Lycka till!

onsdag 16 juli 2014

Grillad frukt

Idag grillade vi till kvällsmat! Jag provade att doppa nektarin och nätmelon i ljust muscovadosocker och grillade sedan frukten på efterglöden som blev efter maten.
Jag är lite svag för frukt i mat och tyckte såklart att detta var en riktig höjdare ihop med vaniljglass.

Melon
Nektarin
Ljust muscovadosocker

Grilla till frukten fått fin färg!

Lycka till!

tisdag 15 juli 2014

Hemmagjord sandwich (glutenfria)

Har länge gått och funderat på detta recept! Insåg idag att jag inte kommer komma i närheten av originalet men det gör ju inte så mycket sålänge det fortfarande smakar gott.
Och detta blev bättre än jag trodde!
Har hittat tre recept jag valt mellan och när jag väl stod där med äggen och sockret så tänkte jag! Näe, jag gör mitt eget recept!
Magkänslan! Lita alltid på magkänslan!

Kakan

3 ägg
1 dl socker
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 dl potatismjöl
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Glassåtgång
1,25 pkt vaniljglass

Sätt ugnen på 250 grader!
Vispa ägg och socker poröst, blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Sikta och rör i mjölblandningen. Häll ut smeten över en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 3 min.
Ta ut kakan, vänd kakan på ett annat bakplåtspapper och ta bort pappret som var med i ugnen, låt svalna under en plåt.

Mät nu ut ett papper stort som ett glasspaket och dela upp kakan i rektangulära bitar lika stora som glasspaketet. (5 rektangulära bitar) Dela varje kakbit i 2. (10 kvadratiska bitar)  Dela glassen mitt i så du får två kvadrater, dela sedan glassen på mitten så du har 4 kvadrater. Lägg nu glass mellan 2 kakbitar. Antingen har du kvar bitarna i denna storlek eller så delar du en gång till så du får 10 mindre sandwich.
Ät och njut av sommaren!

Lycka till!

måndag 14 juli 2014

Snabb glassbakelse med misslyckad maräng

Ja alla har vi väl fått med lite äggula i äggvitan någon gång!?
Nästa gång det händer, ja då behöver ni inte hetsa upp er i onödan! Om ni inte ska ha äggvitan till riktig maräng då vill säga!!!
Igår när jag gjorde glass så gick gulan sönder på ett ägg men jag tänkte ätit äggvitan till lunch idag så jag brydde mig inte så mycket om att det slank ner lite gula. Men sen fick jag inbjudan till lunch så plötsligt stod jag här med 5 äggvitor och en halv gula blandat så vad skulle jag hitta på!?
Jo, jag försöker göra misslyckad maräng och se hur den blir och utefter resultatet så skulle jag komponera dagens glass...
Här kommer ett barnsligt men mycket gott resultat!

Misslyckad maräng

5 misslyckade äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150 grader!
Vispa ägg fluffigt och häll sedan i socker och vispa. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper, grädda i mitten av ugnen i 30 min.
Låt svalna!

Vaniljvispglass

1 pkt vaniljvisp
2 dl minimarsmallows
3 dl kinapuffar

Vispa vaniljvisp fluffigt, häll i godis, rör om!
Fördela smet i muffinsplåt. Stansa ur marängbitar lika stora som muffinshålen och lägg på smeten.
Frys nu i minst 3 timmar.

Garnering

Kolasås
Strössel

Vänd upp och ner och garnera med kolasås och strössel eller bär.

Lycka till!

söndag 13 juli 2014

Chokladglass med smak av apelsin

Igår hade jag gjort chokladganache för att ringla över petit chouxerna men om jag ska vara helt ärlig tyckte jag den smakade så illa att jag avstod. Den var gjord på 70% choklad och jag tyckte det var för beskt och bestämde mig för att kyla den till en bättre tanke dök upp. Och det gjorde det ju såklart! Så idag tog jag och gjorde "riktig" glass på den.
Himmelskt god!

Chokladganache

1 dl grädde
3x35g 70% choklad
10g smör

Koka upp grädde, ta av den från spisen, lägg i små bitar choklad och rör till chokladen smält, lägg i smör för att få en fin yta. Låt svalna.

Glassmet

5 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
3 dl grädde
Skalet från 1 apelsin
Saften från en halv apelsin

Koka upp mjölk, grädde, riv apelsinskal och lägg i, pressa i saften från en halv apelsin.
Vispa äggulor, vaniljsocker och socker poröst häll i den varma mjölkblandningen och vispa. Byt nu till en handvisp och vispa över hett vattenbad till smeten ändrar konsistens till något tjockare och inte skummig.
Ta då av smeten och blanda ner ganachen. Rör till en jämn smet och ställ in den i kylskåpet till den svalnat helt.
Förbered glassmaskinen!

Häll i smeten i din glassmaskinen (du vet bäst hur just DIN maskin fungerar) och låt den nu bli glass...
Jag fick frysa glassen någon timme innan jag skopa upp den.
Garnera med apelsin rullad till en ros...

Lycka till!

lördag 12 juli 2014

Johannas glasspetit choux

Ibland suger verkligheten tag i en och livet ställs på sin spets.
Då blir inte det alltid som man tänkt sig... Sammanfattning av min vecka!

Men nu börjar glassveckan! Håll till godo vänner!

Först ut blir en inspiration från Finland! Min kusin bjöd på något liknande när vi hälsade på i veckan, här kommer min version...

Petit choux

100g smör
3 dl vatten
2 dl mjöl
3 små ägg

Koka upp vatten och smör.
Häll i mjöl samtidigt som du rör hastigt och ställ bort kastrullen från spisen så fort degen släpper från kanterna på kastrullen. Sätt ugnen på 200 grader. Låt degen svalna, rör i ett ägg i taget och vispa emellan så smeten blir slät. Lägg smeten i en sprits och spritsa ut på en plåt, den form du föredrar.
Ställ in plåten i mitten eller nedre delen av ugnen och baka av i ca 20 min. Öppna ej ugnen under de första 10 minutrarna då petit chouxer är lite känsliga för drag.
Ta ut petit chouxerna och låt svalna helt innan du fyller dom.

Mjukglass

Vispa upp glassen fluffig i 2 min.
Ställ in i frysen i 3,5 timme, ta ut och vispa fluffig.

Nu gäller det att vara snabb annars smälter glassen!!!

Fyll en sprits med glassen, tryck in spriten i petit chouxerna och fyll med glass. In med petit chouxerna i frysen en stund till.
Precis innan servering tar du ut dom, ringlar chokladsås över garnera med jordgubbar!

Njut av livet i sommarvärmen!

Lycka till!

söndag 6 juli 2014

Grillad kletekaka

Då var grillvädret tillbaka och så även mina experiment...
Detta var kanongott men om ni inte är jätteförtjusta i varm banan så uteslut det och lägg i lite mer bär istället...

Fyllning 

1 banan
7 stora jordgubbar
100 g blåbär
50g hackad vit choklad

Kaka

50 smält smör
1 dl socker
1 ägg
1,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält smör, låt svalna, vispa med socker, vispa i resten av ingredienserna och häll i en smörad gratängform.
Häll över bär och choklad och ställ på grillens svalaste del efter du grillat färdigt middagen.
Titta till kakan då och då och vrid eventuellt formen om du ser att den bara får färg på ena sidan.
Jag hade på kakan i ca 12 min, vred på formen efter ca 8 min.
Servera med grädde och eventuellt färska bär!

Lycka till!