söndag 15 juni 2014

Vitlöksbröd på grillen

Idag har jag gjort veckans grillexpriment. Det blev så bra så det kommer bli svårt att lyckas så bra med resten av mina grillskapelser i sommar.
Men vem vet vad framtiden har att erbjuda!? Men en sak är säkert, detta måste ni prova!!!
Börja göra degen redan på förmiddagen så den verkligen får mogna länge.

Deg
3,5 dl kallt vatten
12 g jäst
3 msk olivolja
1 msk salt
1 dl lantbrödsmjöl ljust
Vetemjöl tills degen precis släpper från bunken (4-6 dl)

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
100 g rumsvarmt margarin
1 msk basilika
2 msk persilja
4 klyftor vitlök

Flingsalt

Kör alla ingredienser till degen i en bakmaskin, blanda i nästan all mjöl och sluta häll på mer när när degen går ihop, alla mjölsorter och temperaturen på vattnet är olika och därför är det svårt att säga ett exakt mått. Degen ska vara fast men inte för torr. Det är så det precis inte fastnar på fingret när du tar på den. Kör degen på medelhastighet i ca 5 min.
Låt jäsa under duk i minst 2 timmar!

Rör ihop fyllningen.
Kavla ut degen till en kvadrat ca 40cm. Bred på fyllning och strö över flingsalt, dela degen på mitten och sedan varje del på mitten igen så du får 4 långa stänger, lägg nu stängerna på varandra och dela igen på 4 så du har 4 kvadratiska högar. Lägg dom nu på sida i en rektangulär brödform täckt med bakplåtspapper och då med en ickesmörig sida mot varje kortsida. Strö på lite mer flingsalt.
Låt jäsa under duk i 1,5 - 2,5 timmar.

Tänd upp grillen som vanligt och gör en liten bricka av 4 lager aluminiumfolie att ha under formen i grillen för att minska risken för bränd botten.
Låt stå varmt men ej direkt över glöden och under lock. Brödet ska ha en innertemperatur på 96 grader. Detta tar ca 40 min att uppnå.

Ta ut brödet ur formen och låt det svalna medan du grillar klart maten.
Fantastiskt gott och saftigt och det bästa nu är att det redan är färdigskivat. Succé!

Lycka till!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar