torsdag 12 juni 2014

Pavlova på två sätt

Maräng 

7 äggvitor
5,25 dl socker
Sätt ugnen på 130 grader.
Vispa äggvitor och socker poröst i en rostfri bunke, lägg över vattenbad och vispa tills skummet uppnår 65 grader, ta av marängen och vispa den till den svalnar.
Dela smeten i 2 om du vill göra båda sorterna. Annars dubblar du lakrits eller kakao.

Lakrits

150 g hackad marabou saltlakrits

Chokladkola

1,5 msk kakao
Blanda ihop kakao eller lakritschoklad med marängsmeten
Klicka ut på en plåt i storlek som en tårta, grädda i ca 50 min i ugnen.
Låt svalna! Detta görs med fördel dagen innan.

Vaniljkräm

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl socker
7 äggulor
1,5 dl maizena
50 g smör

Skalet från 1 citron och saften från halva citronen

Koka upp mjölk och vaniljstång. 
Vispa socker, äggulor, maizena till en porös smet, häll sakta i den varma mjölken medan du visar, häll tillbaka allt i kastrullen och värm på igen medan du vispar hela tiden. Se till att krämen blir tjock men inte bränner så var försiktig med värmen. När du är nöjd vispar du ner smöret och dela krämen på två, lägg sedan krämen i en bunke i kylen för att svalna.

Riv citronskal och pressa ner saften från citronen lägg i den halvan som du ska ha till lakritstårtan.

Topping

5 dl grädde
3 dl turkisk yoghurt
0,5 dl florsocker
0,5 burk Karamelliserad mjölk
2st dubbeldajm
Jordgubbar
Blåbär

Lakritstårtan
Lakritsmaräng
Vaniljkräm med smak av citron
Halv sats gräddyoghurt
Blåbär

Chokladkola
Chokladmarängen
Vaniljkräm
Halv sats gräddyoghurt blandat med karamelliserad mjölk och hackad daim
Jordgubbar
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar