Jag bara älskar pioner! En absolut sommarfavorit som jag gärna njuter av på bordet. Förra veckan fick jag en härlig bukett av min svärfar och hans sambo. Idag bytte jag ut pionerna till några piggare från min egen trädgård.
Passade även på att virka ett dekorativt litet skal till min gamla rödbetsburk som jag sparat av någon konstig anledning. Eller ja, inte så konstig nu när jag hittat användningsområdet för den.
En blogg om bakning och virkning som är mina stora passioner i livet... Låt dig inspireras!
måndag 16 juni 2014
Piffat upp rödbetsburken
söndag 15 juni 2014
Blomväst i mörklila Sunny
Efter att ha fått mersmak på klädfronten så virkade jag denna söta till lilla dottern i strl 116. Hon blev såklart stormförtjust till mammas stora glädje.
Virkade den i mörklila Sunnygarn, ett tacksamt garn att virka med. Det delar sig inte, det går fort och man får snabbt ett resultat.
Virkad tröja med båtringning
Virkat en tröja till stora dottern i strl 128.
Min första virkade tröja på fri hand. Blev grymt taggad att fortsätta på detta tema. Tur man har klädintresserade döttrar som gladeligen tar emot nya kläder.
Vitlöksbröd på grillen
Idag har jag gjort veckans grillexpriment. Det blev så bra så det kommer bli svårt att lyckas så bra med resten av mina grillskapelser i sommar.
Men vem vet vad framtiden har att erbjuda!? Men en sak är säkert, detta måste ni prova!!!
Börja göra degen redan på förmiddagen så den verkligen får mogna länge.
Deg
3,5 dl kallt vatten
12 g jäst
3 msk olivolja
1 msk salt
1 dl lantbrödsmjöl ljust
Vetemjöl tills degen precis släpper från bunken (4-6 dl)
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
100 g rumsvarmt margarin
1 msk basilika
2 msk persilja
4 klyftor vitlök
Flingsalt
Kör alla ingredienser till degen i en bakmaskin, blanda i nästan all mjöl och sluta häll på mer när när degen går ihop, alla mjölsorter och temperaturen på vattnet är olika och därför är det svårt att säga ett exakt mått. Degen ska vara fast men inte för torr. Det är så det precis inte fastnar på fingret när du tar på den. Kör degen på medelhastighet i ca 5 min.
Låt jäsa under duk i minst 2 timmar!
Rör ihop fyllningen.
Kavla ut degen till en kvadrat ca 40cm. Bred på fyllning och strö över flingsalt, dela degen på mitten och sedan varje del på mitten igen så du får 4 långa stänger, lägg nu stängerna på varandra och dela igen på 4 så du har 4 kvadratiska högar. Lägg dom nu på sida i en rektangulär brödform täckt med bakplåtspapper och då med en ickesmörig sida mot varje kortsida. Strö på lite mer flingsalt.
Låt jäsa under duk i 1,5 - 2,5 timmar.
Tänd upp grillen som vanligt och gör en liten bricka av 4 lager aluminiumfolie att ha under formen i grillen för att minska risken för bränd botten.
Låt stå varmt men ej direkt över glöden och under lock. Brödet ska ha en innertemperatur på 96 grader. Detta tar ca 40 min att uppnå.
Ta ut brödet ur formen och låt det svalna medan du grillar klart maten.
Fantastiskt gott och saftigt och det bästa nu är att det redan är färdigskivat. Succé!
Lycka till!!!
lördag 14 juni 2014
Johannas citronmarängbakelser
Jag har varit så sugen på att baka med citron den senaste tiden. Igår kollade jag på ett gammalt avsnitt av Sveriges yngsta mästerkockar och där gjorde dom citronmarängpaj. Det såg festligt ut men jag hittade inget recept jag fastnade för när jag surfade runt så detta är min version av denna skapelse.
Ett förgräddat pajskal, busenkel lemon curd hämtad från en av mina favoritbloggar http://wordpress.bakinspiration.se/2014/05/30/lemon-curd,
och maräng på toppen.
Det är inget svårt recept men eftersom jag lät grejerna svalna emellan så tog det lite tid.
Lemon curd
2st ägg
1dl socker
Saft och skal från 1 citron
25 g smör
Vispa ihop ägg, socker och citron i en rostfri bunke, rör och värm över vattenbad till det tjocknar. (Tar ca 10 min) Ta av curden, vispa i smöret till det smälter och låt det svalna i kallbad (jag bytte bara ut varmvattnet till kallt och ställde undan det)
Kakbotten ca 10 st
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och rör ner de övriga ingredienserna och rör om till en deg. Tryck ut det i aluminiumformar, gärna ordentligt upp på kanten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills de fått lite färg.
När de är klara sänker du ugnen till 150 grader.
Maräng
3 äggvitor
1,5 dl socker
Vispa äggvitor med lite av sockret först, sedan i med resten och vispa till ett fast skum.
Lägg nu curden på kakbotten, spritsa marängen snyggt uppe på och lägg in i ugnen på 150 grader bara övervärme eller bränn av med en brännare bara till du får den färg du vill ha...
Dekorera med jordgubbar eller annat bär.
Lycka till!
torsdag 12 juni 2014
Pavlova på två sätt
5,25 dl socker
Vispa äggvitor och socker poröst i en rostfri bunke, lägg över vattenbad och vispa tills skummet uppnår 65 grader, ta av marängen och vispa den till den svalnar.
Klicka ut på en plåt i storlek som en tårta, grädda i ca 50 min i ugnen.
Låt svalna! Detta görs med fördel dagen innan.
1 vaniljstång
1,5 dl socker
7 äggulor
1,5 dl maizena
50 g smör
3 dl turkisk yoghurt
0,5 dl florsocker
2st dubbeldajm
Blåbär
Vaniljkräm med smak av citron
Halv sats gräddyoghurt
Blåbär
Vaniljkräm
Halv sats gräddyoghurt blandat med karamelliserad mjölk och hackad daim
Jordgubbar
Sommarlov
Nu är det härliga och efterlängtade sommarlovet äntligen här!
Vi firar såklart med massor av tårta, blommor, lek och bus tillsammans med goda vänner. Farfar kom också för att fira barnbarnen och läsa i deras pärmar om vad som hänt under året.
Dagens tårtor blev pavlova! En med choklad och kola och en med lakrits och citron.
Lakritstårtan var ett experiment och därför behövdes en backup och choklad och kola kan ju bara inte bli fel....