måndag 30 juni 2014

Luftiga dinkelfrallor

Överaska familjen med nybakat bröd av gammal deg på semestern!
Nu ska jag berätta för er hur man lyckas med bröd!
När jag bakar brukar jag nästan alltid spara lite deg i kylen. På så sätt får man en surdeg som inte luktar så surt. Man kan spara den i en bunke med tätslutet lock i kylskåpet i 5 dagar kanske tom upp till en hel vecka om degen inte innehåller för mycket mjölk.
Mitt förra bak blev det 600g deg över (det är ganska mycket) degen dessförinnan var inte alls lika stor.
Med den där lilla degen blir brödet bara bättre och bättre för varje gång du bakar, men det krävs ju också att du bakar en gång i veckan då. Men man kan ju också dela deg med en vän...

Här kommer receptet på mina dinkelfrallor jag bakade idag. Och har du ingen "gammal" deg så går det såklart bra att baka detta utan den. Men ev lite mindre vetemjöl då.

Deg (ca 30 stora frallor)

1 liter vatten (37 grader)
50 g jäst
0,5 dl olivolja
2 msk salt
1 msk flytande honung
4 dl dinkelmjöl
Ca 20 dl vetemjöl
600 g gammal deg

Blanda alla ingredienser men spara lite mjöl och den gamla degen till slutet. Låt degen arbeta ihop sig och tillför nu den gamla degen och så mycket mjöl att degen släpper från kanterna men fortfarande är lite kletig. Den ska precis inte fastna på fingret när du känner på den. Kör i 5-10 min i degblandaren.

Låt jäsa under duk i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla ett bord och häll ut degen, kavla eller platta ut degen med händerna till du har en rektangel. Dela degen i kvadratiska frallor, ca 30 st.
Lägg på plåt, 15 st/plåt, låt jäsa under duk i ca 30 min i närheten av den varma spisen. Spraya med vatten precis innan plåten ska in. Grädda till de fått fin färg, ca 12 - 15 min. Tjuvkika under frallan, har de fått fin färg där med så är de klara.
Låt svalna utan duk!

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Sparar man lite deg av den nya degen för att spara i kylen och ha att baka av en annan dag eller hur gör man om man vill baka en annan dag med gammal deg????

    SvaraRadera
  2. Ja, precis! Jag lägger i all deg och när jag sedan delar upp degen tar jag alltid ut en bit av den nya degen och lägger i kylskåpet till nästa gång. 100-200g brukar det bli. Sen gör man så varje vecka. Brödet blir bara bättre och bättre. Du behöver inte göra samma sorts bröd heller, ibland mörkt och nästa gång ljust.
    Lycka till, Sara!

    SvaraRadera