tisdag 1 juli 2014

Finsk blåbärspirog (mustikkapiirakka)

Vissa dagar vaknar man upp och önskar man slapp alla måsten...  Idag var en sådan dag!
Då är man glad att man har vänner som undrar om man vill följa med till skogen.
Och det blev en helt ljuvlig stund med sjungande barn, sol och 250g blåbär. Massor av ny energi!

Detta bakade alltid min mamma varje sommar efter timmar i blåbärsskogen.
Vet inte hennes recept utan gjorde ett eget.
Men minst lika gott blev det!

Deg

50g smör
3 dl grädde
50 g jäst
1 msk kardemumma
0,5 tsk salt
0,5 dl socker
Ca 6 dl vetemjöl

Värm smör och mjölk till 37 grader, blanda med jäst och kardemumma. Häll i övriga ingredienser och blanda till en deg.
Låt jäsa i en timme!

Blåbärsfyllning

250g blåbär
4 msk socker
2 tsk majsstärkelse

Gör blåbärsfyllning under tiden degen jäser, det är bra om den står till sig lite under tiden det jäser...
Dela degen i tre.
Kavla ut 2/3 av degen till en stor platta (lite större än formen), jag använde en gratängform ca 20x25cm.
Bred på fyllningen.
Bilda långa korvar av resterande deg och dekorera med dom så det bildas ett rutmönster.
Sätt ugnen på 180 grader.
Låt jäsa under duk i närheten av ugnen i 30 min. Pensla med ägg och ställ i mitten av ugnen i ca 20 min. Pudra med florsocker innan servering.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar