måndag 21 juli 2014

Glassbomb med hallon och chokladkola

Idag på Johannadagen kör vi grande finale på glassveckan med glassbomb!
Grattis till er alla Johannor där ute!




Marängbotten
4 äggvitor
1 tsk citronsaft
2,5 dl socker
1 msk majsstärkelse

Sätt ugnen på 150 grader!
Vispa äggvitor och citronsaft vitt och skummigt. Vispa ner socker, lite i taget och vispa till ett hårt skum. Sikta över majsstärkelse och rör försiktigt runt. Spritsa ut en rund på 20 cm, 15 cm, 10 cm. Och resten som en liten topp.
Grädda i nedre delen av ugnen i 15 min, sänk värmen till 100 grader och grädda 1 timme. Stäng av ugnen och låt torka med öppen lucka.






Chokladkolasås
1 dl grädde
100 g choklad
20 g smör
0,5 burk karamelliserad mjölk

Koka upp grädde, ta av kastrullen från värmen, vispa ner choklad och rör till det smält. Lägg i smör och rör tills smöret helt smält. Blanda i kolasås, låt svalna.

Hallonglass
100 g frysta hallon
1 dl socker
Koka upp till en sås
4 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
3 dl grädde
Koka upp mjölk och grädde.
Vispa äggulor och socker, vaniljsocker fluffig.
Häll över gräddmjölken och rör smeten över vattenbad till den ändrar konsistens till något tjockare och gulare. Häll i hallonsåsen.
Kör i glassmaskin eller frys i 2 timmar, ta ut och vispa med elvisp, frys 2 timmar, ta ut och vispa igen, häll över i burk, frys i minst 3 timmar.

2 dl vispad grädde
Hallon
Blåbär

Lägg ihop glasstårtan genom att varva marängbotten, chokladkolasåsen, gräddklickar, hallonglass, bär osv

Ät och njut med härligt sällskap på din dag!
Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar